Guest wifi? Zo houd je rekening met de AVG!

Zo zorg je voor een compliant gastennetwerk

Meer dan ooit willen we toegang tot draadloos internet: het is essentieel voor de manier waarop we met elkaar communiceren, zowel zakelijk als privé. Het aanbieden van wifi voor klanten en bezoekers is daarom niet meer alleen een luxe ‘extraatje’, ze verwachten gewoon dat het er is. Er zijn meerdere manieren waarop je een gastennetwerk kunt inrichten. Maar de beveiliging van deze omgeving en de omgang met de verkregen gegevens, daar moet hoe dan ook zorgvuldig mee omgegaan worden. Aan gratis wifi zitten namelijk securityrisico’s verbonden, zowel voor de gebruiker als het bedrijf zelf.

De AVG geldt óók voor wifi

Het maakt niet uit hoe groot het bedrijf is en hoeveel personen er gebruik maken van een wifinetwerk. De omgeving moet simpelweg voldoen aan de geldende Europese privacyrichtlijnen. De meeste bedrijven hebben hun datahuishouding al compliant gemaakt aan de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Wat sommigen daarbij vergeten is dat er bij het verlenen van toegang tot een wifinetwerk ook persoonsgegevens worden gevraagd. Uit onderzoek van Datasharp blijkt dat 82 procent van de bedrijven denkt dat ze aan de wetgeving rondom gastennetwerken voldoen. In werkelijkheid voldoet slechts 14 procent aan de vereisten. Er moet namelijk niet alleen een veilige verbinding aangeboden worden, maar ook nagedacht over wat er met de gegevens gebeurt.

 

Uit onderzoek blijkt dat 82 procent van de bedrijven denkt dat ze aan de wetgeving rondom gastennetwerken voldoen. In werkelijkheid voldoet slechts 14 procent aan de vereisten.

 

Guest wifi als marketingtool

De toegang tot het gastennetwerk wordt vaak gebruikt om gegevens in te winnen voor marketingdoeleinden. Denk hierbij aan internettoegang in ruil voor een ‘like’ op social media, een review van het bedrijf of door het tonen van advertenties op de aanmeldpagina. De gegevens die je hierbij verkrijgt dienen natuurlijk verwerkt te worden conform de AVG-richtlijnen. Maar ook bij het genereren van een tijdelijk gebruikersaccount, bijvoorbeeld in de vorm van een wifi-dagpas, worden gegevens verwerkt. Maak dus duidelijk voor je bedrijf wat de gasten precies moeten intypen om toegang te krijgen, waar deze gegevens vervolgens terecht komen en wat ermee gedaan wordt.

Met 5 actiepunten naar veilige guest wifi

Houd bij het aanbieden van een gastennetwerk daarom rekening met de volgende actiepunten:

  • Scheid het kantoornetwerk en het gastennetwerk. Op deze manier voorkom je dat gasten ongewild toegang krijgen tot de bedrijfsgegevens.
  • Neem de AVG in acht, zorg dat het netwerk voldoet aan de regels en zorg voor bewijslast. Laat de gebruiker zien dat je deze stappen hebt ondernomen om je netwerk veilig te maken.
  • Sla de gebruikersdata alléén op voor een bepaalde periode, zoals opgesteld is in de privacywetgeving. Verwijder de bestanden daarna automatisch.
  • Wil je altijd voldoen aan de laatste wifistandaard? Zorg dan dat de Access Points dit kunnen faciliteren (denk bijvoorbeeld aan de nieuwe WPA3 die eraan komt).
  • Zorg voor een strak uitgedacht calamiteitenplan bij datalekken.

First class security

Door deze maatregelen serieus te nemen, voldoet het netwerk aan de juridische eisen. Maar dit mag natuurlijk niet ten koste gaan van het gebruiksgemak. First Class Wifi kent de vereisten van de AVG door en door. We helpen je daarom precies die maatregelen te nemen om compliant te raken en een veilig netwerk te realiseren, zowel voor medewerkers als gasten, zonder dat dit ten koste gaat van de gebruikerservaring. First class security én first class wifi. First Class Wifi neemt hierbij de verantwoordelijkheid voor de beveiliging van het gehele traject dat uw internet aflegt: van de wijkcentrale tot het Access Point. Onze experts zorgen dat alles volledig compliant, veilig en up-to-data is en dat gastennetwerken en bijvoorbeeld betaalverkeer netjes gescheiden worden.

Weet je genoeg?

Heb je nog wat vragen over hoe je de security van de wifi het beste inregelt? First Class Wifi doet graag een scan voor je, om te kijken waar je nog terrein te winnen hebt. Liever direct contact? Babbel dan gerust even met onze vriendelijke chatbot! We helpen je graag verder naar een veilige, gebruiksvriendelijke netwerkomgeving.

arrow_back Terug naar overzicht