Het belang van een WiFi-scan

Ook ná de installatie

Een draadloos bedrijfsnetwerk moet gewoon goed werken. Je wilt niet voor vervelende verrassingen komen te staan zoals uitval, onvolledige dekking of aanvullende kosten om wifi optimaal te blijven benutten. Soms is het signaal weliswaar aanwezig, maar valt de snelheid weer tegen. Als oplossing worden middelen als repeaters ingezet, maar die creëren vaak meer problemen dan ze oplossen. Daarom is het van belang om ook ná de installatie het draadloze netwerk regelmatig te checken. Dat kan door middel van een survey of een scan. In de wifi-industrie wordt het nog al eens onderschat wat een wifisurvey (of wifidesign in het algemeen) precies inhoudt. Vaak worden de termen door elkaar heen gebruikt door zowel de branche zelf, als professionele aanbieders. Om duidelijkheid in de chaos te creëren vertellen we je in deze blog waarom een wifiscan zo belangrijk is en waar je op moet letten.

Router op een stokje?

Wanneer sommige aanbieders een wifiscan uitvoeren of een ‘Wireless LAN-Design’ implementeren, houdt dat in veel gevallen niets meer in dan het plaatsen van een Access Point op een standaard, om deze door de ruimte heen te bewegen en te kijken welke plaats het meeste bereik oplevert. Dit rondlopen met een router op een stokje is inderdaad een vorm van een ‘wifiscan op locatie’. Maar dit alleen is niet genoeg. Goede wifi (en vooral: een goed wifiontwerp) is een complex proces. Dit proces wordt tegenwoordig compleet gevangen in speciale software. First Class Wifi gebruikt altijd planningsoftware van Ekahau, welke een precies beeld geeft van een nieuw netwerk, zodat de hiervoor genoemde testopstelling in sommige gevallen niet eens nodig is.

Meer dan bereik

Er komt veel kijken bij wifidesign, meer dan alleen het bereik van het draadloze netwerk. Misschien dat tien tot vijftien jaar geleden een gedegen draadloos netwerkdesign inderdaad gelijk stond aan voldoende bereik, maar de huidige eisen aan een wifinetwerk vragen om een andere aanpak. Wifi is meer dan een draadloze internetverbinding. Via wifi bied je bijvoorbeeld een apart en veilig gastennetwerk aan en het netwerk moet extra veilig zijn wanneer er betaalverkeer, telefonie of apparaten zoals printers en beveiligingscamera’s aan gekoppeld zijn. Denk hierbij bijvoorbeeld ook aan kanaalplanning, het in kaart brengen van storingsbronnen en het bepalen van de dekking per specifieke plaats.

Factoren in WiFi-design

Wifidesign moet dus goed uitgedacht worden, en ook ná installatie zorgvuldig gecheckt worden. Het design van een draadloos netwerk wordt door veel factoren bepaald, denk maar eens aan de bandbreedte en het faciliteren van de ‘bring-your-own-device’ cultuur. Dit zijn enkele van die factoren die First Class Wifi bekijkt, voordat een netwerk op en top functioneert:

  • Vaststellen gebouwkarakteristieken;
  • Type Access Points en de verspreiding ervan;
  • Type antennes;
  • Kanalenplan (Co-channel interference);
  • Indicatie van het bereik (primaire en secundaire dekking);
  • Mogelijkheden voor voeding Access Points;
  • Inventarisatie stoorzenders;
  • ‘Signal-to-noise-ratio’: het verschil tussen de RSSI en de omgevingsruis;
  • ‘Devices-per-radio’: hoeveel apparaten delen de bandbreedte?

En dat is pas het begin: er moet ook nog rekening gehouden worden met zaken zoals jitter, latency, SINR, doorverbindratio’s, CRC ratio’s en retry rates.

Validatie

We zullen het je niet moeilijker maken dan dat het al is. Hoe weet je of je draadloze verbindingen aan alle vereisten van dit design voldoen? Het antwoord is simpel: je hebt validatie nodig. Je kunt een wifinetwerk goed uitgedacht hebben met hoge en harde eisen. Maar wanneer je na de installatie niet checkt of deze eisen kloppen, heb je nog steeds niet het netwerk dat je bedrijf nodig heeft. Een pre-installatie check is van belang voor het design (inderdaad, ook met een router op een stok), maar de check ná de installatie is net zo belangrijk. Je zult moeten nagaan of de gestelde eisen daadwerkelijk gedekt worden.

First Class Wifi

First Class Wifi is gespecialiseerd in het by design implementeren van een First Class WiFi-netwerk. Onze wifi-professoren helpen je bij het uitvoeren van een grondige wifiscan.

Heb je vragen over hoe je het draadloze netwerk van je bedrijf zo goed mogelijk houdt, of ben je benieuwd naar de verschillende mogelijkheden op het gebied van een scan? Babbel dan even met onze chatbot of neem contact met ons op.

 

arrow_back Terug naar overzicht